HVAC-installaties


HVAC-installaties worden in woningen en utiliteit toegepast voor de beheersing van het klimaat in het gebouw. HVAC is een afkorting die bestaat uit de Engelse woorden Heating, Ventilation en Air Conditioning.

Deze afkorting maakt duidelijk welke deelgebieden van het klimaat door middel van een HVAC-installatie kunnen worden geregeld namelijk:

Heating. Dit is de verwarming van een gebouw en alle installaties die daaraan verbonden zijn.
Ventilation. Dit zijn de ventilatie die aanwezig zijn in een gebouw. Een ventilatiesysteem zorgt er voor dat er voldoende frisse lucht het gebouw inkomt.
Air conditioning. De airconditioning zorgt voor het verkoelen van de lucht in het gebouw wanneer dat nodig is. Airconditioning is hoofdzakelijk nodig in de zomer.

Wat is geconditioneerde lucht?

Geconditioneerde lucht houdt in dat de lucht is gekoeld of verwarmd en voorzien is van de juiste vochtigheidsgraad. Deze bewerkingen vinden plaats in de LBK. Nadat de lucht geconditioneerd is wordt deze verspreid door het hele pand.

Dit gebeurd door een kanalensysteem. In de verschillende ruimtes, die worden voorzien van geconditioneerde lucht, zijn ook roosters of andere openingen aanwezig om de reeds aanwezige lucht af te zuigen en via kanalen naar buiten te transporteren.

Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van ventilatoren om voldoende zuigkracht te realiseren. Het is belangrijk dat er in ruimtes voldoende lucht wordt afgezogen omdat anders overdruk ontstaat.

Meer informatie op https://www.atic.be/nl/